Några kända kompositörer

Under den klassiska musikens storhetstid blev de bästa kompositörerna hyllade till skyarna, och tack vare detta gick deras namn till historien på ett sätt som inte skett tidigare. Flera blev dåtidens superkändisar, men det är inte alltid deras namn som står först i historieböckerna. Vissa kompositörer fick inte den uppskattning de förtjänade under sin livstid, men deras verk levde vidare, vilket gjorde att deras talanger erkändes först senare och skattades högre. Här följer exempel på några av den klassiska musikens främsta namn.

Antonio Vivaldi, 1678-1741

Vivaldi var en italiensk kompositör, och en av de största skaparna inom barockmusiken. Hans far var en skicklig violinist, och det var via honom som Antonio fick sin första musikutbildning. Även om Vivaldi är ihågkommen som kompositör var han dessutom en mycket begåvad violinist, och han anställdes som violinmästare på ett barnhem/barnkonservatorium för flickor. Där fick föräldralösa flickor en musikutbildning, och det var här som Vivaldi skrev majoriteten av sina verk, vilka han framförde tillsammans med de mest begåvade av eleverna. Hans musik brukar beskrivas som innovativ och lekfullt överdådig.

Georg Friedrich Händel, 1685-1759

Händel växte upp i Tyskland, men spenderade större delen av sitt vuxna liv i London. Han visade tidigt upp en stor musikalisk talang, och lärde sig spela på flera klaverinstrument. Hans mor stöttade hans musikintresse, men hans far ville helst se att Händel läste juridik. Trots detta fick han ändå gå en viss musikutbildning, vilka han avbröt vid faderns död för att följa dennes dröm och söka juridikstudier. Dessa blev dock inte långvariga då Händel valde att återgå till musiken. Han var en mycket skicklig organist, och började tidigt att skriva operor. När han så småningom hamnade i London blev hans verk omåttligt populära, och han var en välbärgad och respekterad man vid sin död.

Ludwig van Beethoven, 1770-1827

Ett av de absolut mest kända namnen inom musikvärlden torde bara Beethoven, och det med rätta. Hans musik sträckte sig från barocken till klassicismen, och utgjorde en slags övergång mellan epokerna. Musiken fanns i hans blod, och talangen gick i arv i flera generationer. Ludwigs far började skola honom musikaliskt redan som femåring, och hans första offentliga framträdande kom bara efter 2 år. Som kompositör fokuserade han mycket på pianosonater, symfonier och stråkkvartetter. Vid sekelskiftet började dock Beethoven att märka av en hörselskada, som försämrades med tiden. Trots att han vid 1818 var i princip helt döv fortsatte han ändå att komponera musik av hög kvalitet.

Pjotr Tjajkovskij, 1840-1893

En av romantikens främsta tonsättare var Tjajkovskij, som under sin karriär komponerade flera symfonier, operor, stråkkvartetter, pianostycken, med mera. Han föddes och verkade i Ryssland, men att han skulle bli musiker var verkligen inte givet. Att vara musikalisk och spela instrument var visserligen uppskattat av såväl hans föräldrar som samhället i övrigt, men det var inte på tal att musiken kunde bli en karriär. Turligt nog för Tjajkovskij kom det en förändring i och med öppnandet av ett konservatorium, som syftade till att skola framtida ryska musiker, som en motreaktion till den tidigare importen av västeuropeisk musik. Tjajkovskij fick en gedigen musikutbildning, och hans verk blev mycket framgångsrika.