Klassisk musik på stora duken

Förutom att klassisk musik ofta används som en effekt i filmer finns det dessutom ett stort antal som handlar om själva musiken i sig. Många kompositörer har levt såpass storslagna liv att deras berättelse väl lämpar sig för filmatisering, och det finns många titlar att utforska. Andra filmer har valt att fokusera på musiker, eller en viss typ av genre. Här kan du hitta ett urval av dessa, med en kort beskrivning om varje.

Mahler

Filmen från 1974 berättar historien om den senromantiska kompositören Gustav Mahler. Under filmens gång utforskas Mahlers barndom och viktiga händelser i hans liv, såsom hans brors självmord, upplevelser av antisemitism, konvertering från judendom till katolicism, med mera. Vi får följa Mahler och hans fru genom deras sviktande äktenskap, men också utforska hur hans förhållande till musiken såg ut.

A Late Quartet

I denna titel, regisserad av Yaron Zilberman, behandlas ämnen som otrohet, sjukdomar och andra motgångar. Fyra vänner, förenade av sin kärlek till musiken, måste förhålla sig till stora förändringar när en av dem drabbas av Parkinson. Filmen kretsar runt Beethoven’s Op. 131, och bjuder på förstklassig musik i historien kring denna stråkkvartett.

Amadeus

Denna lista skulle inte vara komplett utan denna Oscarsvinnare, och den är väl värd att se både en och två gånger. Den har kritiserats för att inte vara historiskt korrekt, men den har trots detta hyllats som ett mästerverk. I filmen får vi följa Wolfgang Amadeus Mozart, och dennes rival Antonio Salieri som inte står ut med den unga kompositörens framgångar. Gång på gång försöker Salieri lägga krokben för Mozart, men lyckas sällan. Mystiken, musiken och tragiken vävs samman i en väldigt ambitiös produktion om en sann mästare.

The Pianist

Filmen är baserad på en självbiografi av Władysław Szpilman, och i huvudrollen ser vi Adrien Brody. Den fick ta emot många priser och nomineringar, och kritikerna gav den mycket högt omdöme. Det är en dramatisk historia som utspelar sig i Polen under andra världskriget. Den judiska pianisten Wladyslaw tvingas in i ett ghetto, vilket bara är början på vad han tvingas genomlida under Förintelsens dagar. Det är en gripande historia om kamp, med flera exempel på lika gripande klassisk musik.

Fantasia

En riktig klassiker kommer från självaste Disney, men skiljer sig minst sagt en del från deras övriga tecknade långfilmer. Mer än en film har släppts, men originalet kom 1940. Den består av flera olika segment, där 7 olika klassiska musikverk framförs, och tolkas genom tecknade animationer. Genom varje sång får vi följa olika berättelser som ger musiken liv på ett fantasifullt och sprudlande sätt – små kortfilmer helt utan repliker.

Solisten

Journalisten Steve Lopez jobbar för en tidning i L.A när han råkar stöta på den hemlösa Nathaniel Ayers. Den hemlösa mannen är en mästare på fiol, och Lopez kan inte låta bli att undersöka saken närmare, vilket leder till en artikel och en något oklar vänskap. Det är en rörande film som berör teman som psykisk ohälsa, hemlöshet och bortkastade förmågor. Filmen fick mestadels bra kritik, mycket tack vare strålande skådespelarinsatser från Jamie Foxx och Robert Downey, Jr.