Hur musiken påverkar spelupplevelsen

Att musik används inom otroligt många medier för att förhöja upplevelsen är knappast någon nyhet, men exakt hur mycket det kan påverka kanske inte alla har funderat över. Långt innan dagens spelbransch uppstod, användes musik för att intensifiera känslor som kunde väckas via film, inte minst på den tiden då filmer var ljudlösa. Då var det upp till musiken att skapa dramatik, som inte ens skådespelarna på duken kunde förmedla. På samma sätt används musik idag för att väcka känslor och skapa en mer dynamisk upplevelse när du spelar.

Den första spelmusiken

Under 1970-talet växte arkadspelen i popularitet, och dessa brukade ha ett ganska enkelt soundtrack som varken var skrivet eller anpassat efter själva spelet. Men detta kom att ändras i takt med teknikutvecklingen, och i början av 80-talet började speltillverkarna att anlita spelmusiker. Till skillnad från arkadspelen, som kunde spela upp musik från band, var de första tv-spelen begränsade till digitala ljud. Musik och ljudeffekter producerades via särskilda datorchips som omformade elektriska signaler till analoga ljud. Med tiden blev musiken mer integrerad med spelet, och soundtracket kunde ändras beroende på vad som skedde i spelet. Detta skapade en helt ny upplevelse för spelarna, och betydelsen av spelmusik har blivit en självklar del i gamingbranschen.

Hur musiken kan tillämpas

När man lyckats med spelmusik brukar den snabbt kunna väcka känslor och associationer hos spelare när de hör ljudspåret, även efter spelets slut. Som i klassiska spel i stil med Super Mario och Zelda där olika låtar spelas beroende på var man är i spelet, eller i skräckspel där musiken kanske förvarnar spelaren om potentiella faror. Utöver musiken som en spelfunktion, är dess betydelse för spelets atmosfär desto större. Till och med i dagens myriad av spelappar och onlinespel får musiken en stor betydelse, och vissa lyckas bättre än andra. Många försöker, men når inte hela vägen, när de vill förmedla känslan av till exempel en medeltida by eller skapa en atmosfär till ett pusselspel. Ett exempel på några som har fått till det är The Legend of Shangri-La: Cluster Pays som verkligen har lyckats med att skapa ett ljudspår som styrker spelets harmoniska känsla. Den fångar upp det asiatiska temat på ett seriöst sätt, och utnyttjar mer energiska toner vid varje framgång.

Spelens inverkan på musiken

På samma sätt som spelen utvecklades av musiken skedde ett utbyte i andra riktningen, där spelmusiken har influerat andra genrer. De tidiga videospelen lyckades skapa musikstycken som etsat sig fast i folks minnen, vilket annan musik inte kan åstadkomma. Musiken som förekommer i spel kan bli ikonisk helt i sin egen rätt, och få ett större värde än bara som ett verktyg att förhöja upplevelsen. Låtar från till exempel Final Fantasy-spelen uppförs ibland på konserthus, och har på så vis letat sig in i repertoaren bland orkestrar som fokuserar på klassisk musik. Dessa genrer går för övrigt hand i hand, då bland annat Nintendo använde kända klassiska verk i sina tidiga tv-spel. Därför är det kanske inte så underligt att många väljer att lyssna på spelmusik på jobbet eller under studierna, likt andra lyssnar på klassisk musik, då den så ofta är utformad för att skapa fokus hos lyssnaren.