Den klassiska musiken i Europa

Att finna exempel på klassisk musik i Europa är ingen konst, eftersom det är härifrån det mesta av den stammar. Vissa länder har dock haft ett betydligt större inflytande på genren, och har ofta unika särdrag, vilket kan vara värt att titta lite närmare på. Låt oss utforska den klassiska musikens geografiska ursprung.

Barockens rötter i Florens

Italien har varit en mycket viktig del i utvecklingen av klassisk musik, vilket man bland annat kan se i barockens historia. Det var nämligen i Florens som en grupp kompositörer samlades i ett försök att återskapa sången, som man trodde funnits i det antika Grekland. Musik som passade ett sjungande skådespel, och med detta föddes operan. Arior och operor fortsatte att utvecklas under barocken, men musiker och kompositörer fortsatte att hämta inspiration till dessa verk från Italien. Flera av de största namnen inom klassisk musik är födda där, och det finns tydliga spår av det än idag. Man kan till exempel besöka den lilla staden Busseto där den stora operamästaren Giuseppe Verdi verkade, och se operabyggnader och hus associerade med honom.

Tyska kantater

Under barocken utvecklades kantaten, en typ av sång som först uppstod i Italien, men sedan kom att omarbetas i Tyskland. Martin Luther skrev bland annat hymner, som kom att inspirera de framtida tyska kompositörerna att skriva kyrkokantat. En av de främsta inom denna genre var Johann Sebastian Bach, som under sin livstid komponerade inte mindre än 200 kyrkokantater av mycket hög kvalitet. Vill man lära sig mer om honom kan man besöka Leipzig i Tyskland, där man bland annat finner Bachmuséet, och det hålls en festival till hans ära i juni varje år.

Den franska operan

Operan må ha uppstått i Italien, men den utvecklades till en ny sorts konstform i Frankrike. När operan först introducerades där var intresset svalt, på grund av det politiska spelet som pågick mellan Frankrike och Italien, så något behövde ändras. Räddningen kom via Jean-Baptiste Lully, som var född i Italien men uppväxt i Frankrike, och därför visste vad som skulle gå hem hos fransmännen. Där fanns redan en egen form av scenmusik i form av balett, men operan fann sin plats i Frankrike tack vare Lully. Idag är Parisoperan den främsta institutionen av sitt slag i Frankrike, och ett besök på ett av de två operahusen är ett måste för operaälskaren.

Wien – musikens hjärta

Österrike kan skryta med några av de absolut största namnen inom klassisk musik, som till exempel Mozart och Beethoven. I huvudstaden Wien föddes dessutom Strauss och Schubert, så det är inte undra på att staden blivit så känd inom denna genre. Under 1700- och 1800-talet flockades kompositörer och musikälskare i staden, vilket har medfört att klassicismen ofta kallas för just wienklassicism. Eftersom man också valde att verkligen satsa på musiken och kulturen är Wien än idag djupt förknippat med klassisk musik. Om man besöker staden finns det en stor mängd konserter att välja på, vilket gör det till en utmärkt plats att njuta av det bästa konstmusiken har att erbjuda.