Att välja musikinstrument

Att lära sig ett instrument och bli en del av en musikalisk gemenskap är en fantastisk upplevelse, men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja. Kanske drivs man av en dröm om att bli rockkändis, eller så vill man helt enkelt lära sig utöva musik i största allmänhet. Oavsett vad man har för ambitioner så finns det otroligt många fördelar att lära sig mästra ett instrument, såsom förbättrad koordinationsförmåga, bättre minne, ökat självförtroende, med mera. Ju tidigare man börjar spela ett instrument desto bättre, men det är aldrig för sent att lära sig! Så hur vet man vilket instrument som passar just för en själv? Här kommer några tips på vägen!

Prova-på-tillfällen

I många skolor idag finns det samarbeten med Musikskolan, vilket innebär att lågstadieelever får en chans att lära sig ett instrument, men urvalet är inte alltid så stort. Fördelen med att vända sig till Musikskolan är att de brukar anordna prova på-dagar, där barn och unga har möjlighet att testa olika slags instrument. Det är ett optimalt tillfälle att verkligen lära känna ett instrument, samt dess för- och nackdelar.

Storleken spelar roll

Vissa instrument är tillräckligt små för att enkelt bäras med, medan andra inte kan förflyttas hur som helst. Om du till exempel vill lära dig spela piano blir det betydligt svårare om du inte har kontinuerlig tillgång till ett, och det är inte alltid man har plats eller råd med ett sådant hemma. En keyboard är förstås ett alternativ, men man behöver också öva vid ett riktigt piano för att bemästra det. Samma sak gäller med trumset – det krävs mer logistik för att spela på större instrument. Mindre blåsinstrument, som trumpet, flöjt och dylikt, är möjligt att bära med sig, liksom mindre stråk- och stränginstrument. Tänk över vad som är möjligt för dig i din vardag.

Möjligheter och begränsningar

Musiken har förändrats med tiden, och idag förekommer nästan alla typer av musikinstrument någon gång i olika genrer, men det råder fortfarande en stor skillnad mellan olika stilar. Stråkinstrument är vanligare inom symfoniorkestrar, precis som elgitarrer används främst inom rock och dylikt. Om man har en ambition att spela främst klassisk musik så är det lättast att välja ett instrument som faller inom ramen för detta, såsom fiol, flöjt, piano, etc. Är din dröm att spela säckpipa kan du kanske inte räkna med att hitta ett bluesband eller en countrygrupp som söker just dig. Sedan kan man såklart välja att experimentera med musiken, och spela rockballader på klarinett! Fantasin sätter gränserna, men det är värt att tänka över om man tänkt sig framföra musik i ett särskilt sammanhang.

Olika instrument kräver också olika slags koordination och förmågor, som påverkar utförandet av musiken. Det krävs inte lika mycket lungstyrka att spela flöjt i jämförelse med bastuba till exempel, och spelar man trummor använder man inte notpapper i samma utsträckning som med andra instrument. Det finns dessutom instrument som påminner en del om varandra, så lär man sig förslagsvis spela klarinett kommer man ha lätt att lära sig saxofon eftersom de utgår ifrån samma fingersättning. Är du rytmisk kan du säkert mästra olika slags trummor, och så vidare.